Gamification in leersituaties: doel of middel?

Momenteel ben ik bezig met de ontwikkeling van een training ‘educatief ontwikkelen’, voor trainers en anderen die goed onderbouwde trainingen willen neerzetten. Het onderwerp gamification komt ook aan bod. Bij gamification denken veel mensen vaak direct aan de inzet van nieuwe media. Of aan het verdienen van punten: een extrinsieke beloning die niet altijd nodig is om mensen te motiveren, waardoor de aanwezige intrinsieke motivatie wordt ondermijnd.

Hoewel er natuurlijk niks mis is met de inzet van nieuwe media in het onderwijs, is het wel belangrijk om kritisch te blijven kijken naar de meerwaarde die het biedt. Bovendien kan gamification zoveel meer zijn dan punten verdienen: denk bijvoorbeeld ook samenwerken en verzamelen. Maar vraag je eerst af waarom je ergens gamification bij wil inzetten. Omdat je daarmee uiteindelijk een hogere, blijvende, leeropbrengst verwacht? Of omdat het nou eenmaal thuishoort in de 21e eeuw?

Daarom vind ik dit filmpje zo mooi: er is goed over nagedacht. Dit is ècht gamification, met een helder doel, gewoon lekker offline, en met flink wat meerwaarde boven een frontale les of tekstboek:

World Peace…and other 4th-grade achievements interweaves the story of John Hunter, a teacher in Charlottesville, Virginia, with his students’ participation in an exercise called the World Peace Game.

Lees ook:

Over zin en onzin van belonen bij gamification: http://www.gamified.co.uk/2014/08/21/just-rewarding-activity-gamification/#.VC1Y4haRKdl

Over de mythe dat gamification tot leren en blijvende gedragsverandering zou leiden: http://www.gamified.co.uk/2014/09/30/gamification-novelty-enough/

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.